Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ-ΧΑΜΠΟΥΡΓΚΕΡ 48 ΚΙΛΩΝ


Σαράντα τόνοι κρέας, ένα γιγάντιο, συνολικού βάρους 48 κιλών, σερβικό… χάμπουργκερ ή αλλιώς πλεσκαβίτσα και μισό εκατομμύριο επισκέπτες από τη Σερβία και χώρες του εξωτερικού, συνέθεσαν το "μωσαϊκό" του πρόσφατου, 20ου φεστιβάλ μαγειρικής, στο Λέσκοβατς.

Το φεστιβάλ "δεσμεύει" τους διοργανωτές του, να αναζητούν "φρέσκες" ιδέες για την επόμενη διοργάνωση, δήλωσε στο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής του τουριστικού οργανισμού του Λέσκοβατς, Ζίκιτσα Νεστόροβιτς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μάγειρες Μπόγιαν Τσβέτκοβιτς και Λιούμπισα Ντιόρτζεβιτς από το Λέσκοβατς, που εργάζονται σε εστιατόριο της πόλης, κατέρριψαν το δικό τους ρεκόρ, δημιουργώντας τον-κατά γενική ομολογία-γευστικότατο κεφτέ 48 κιλών, ο οποίος έγινε ανάρπαστος από τα πρώτα…δευτερόλεπτα.

Ενθουσιασμένος με την κατάρριψη του ρεκόρ, ο Μπόγιαν, χαριτολογώντας, μας είπε πως το γευστικό αυτό αριστούργημα, θα έπρεπε να κατακτήσει μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ, Γκίνες!

Το φεστιβάλ, πρόσθεσε ο κ. Νεστόροβιτς, επαναβεβαίωσε τη "φήμη" του ως μία από τις καλύτερες εκδηλώσεις μαγειρικής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με επισκέπτες που ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο.

Στα κυρίως πιάτα, εκτός της τεράστιας πλεσκαβίτσας, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γευθούν παραδοσιακά, σερβικά πιάτα και να πιουν κρασί από τους φημισμένους δρόμους του κρασιού της βαλκανικής αυτής χώρας.

Σύμφωνα με τον κ. Νεστόροβιτς, από το μισό εκατομμύριο επισκέπτες, τουλάχιστον οι 50.000 είναι από χώρες του εξωτερικού, όπως η Ελλάδα, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, το Βέλγιο, που αναζητούν νέες "προκλήσεις" για τον ουρανίσκο τους.

Μάλιστα, ο κ. Νεστόροβιτς, μας εξομολογήθηκε πως ορισμένοι επισκέπτες από την Ελλάδα- μάταια- επιχειρούσαν να… αποσπάσουν πληροφορίες για τη μυστική συνταγή της πλεσκαβίτσας από τους μάγειρες.

Το φεστιβάλ μεταφέρεται και στους δρόμους του Λέσκοβατς, με τους επισκέπτες και τους ντόπιους να συμμετέχουν σε μια γιορτή με ζωντανή, παραδοσιακή μουσική.

Στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ περιλαμβάνεται και μια ακόμη...καυτή πρόκληση για τους επισκέπτες. Πρόκειται για ένα διαγωνισμό, στον οποίο νικητής αναδεικνύεται αυτός που είναι πιο γρήγορος στο ...αρμάθιασμα πιπεριών!

Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται στο κοντινό χωριό Λακόσνιτσα, όπου απαντάται ένα ενδημικό είδος πιπεριάς, το οποίο συλλέγεται, πολτοποιείται και στη συνέχεια "έρχεται" στο τραπέζι, με τη μορφή καρυκεύματος. Η περιοχή προμηθεύει όλη τη Σερβία με καυτή πάπρικα.

πηγή: http://walking-greece.ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου